Homeopathie en Verloskunde

Voor verloskundigen die in hun dagelijkse praktijk gebruik willen maken van klassieke homeopathie biedt de Homeopathie Academie Nederland in samenwerking met de VV&H een anderhalf-jarige postHBO in homeopathische verloskunde. Na afloop van deze studie is de verloskundige in staat zelfstandig te functioneren als erkend professioneel homeopathisch verloskundige.

Steeds meer aanstaande ouders verkiezen een natuurlijke behandeling van klachten boven de reguliere medische benadering. Homeopathisch verloskundigen kunnen hierin voorzien doordat zij een breed scala van klachten tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed effectief, veilig en zonder bijwerkingen met homeopathische middelen kunnen behandelen met als resultaat een natuurlijke gezondheid voor moeder en kind én aanzienlijk minder doorverwijzingen naar de 2e lijn.

De VV&H (Vereniging Verloskundigen en Homeopathie, www.vvenh.nl) krijgt steeds vaker aanvragen voor homeopathische zwangerschapsbegeleiding. Om in deze behoefte te kunnen voorzien start er dit jaar voor de 7e maal een post-HBO studie voor verloskundigen die hen in staat stelt na diplomering zelfstandig te functioneren als professioneel homeopathisch verloskundige.

Globale inhoud van de postHBO-hv (homeopathische verloskunde)

Naast verdieping in de filosofie en grondbeginselen van de klassieke homeopathie leer je tijdens de opleiding homeopathische geneesmiddelenkennis van de belangrijkste middelen die je kunt inzetten bij klachten tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. De werking, de juiste keuze, dosering en toediening van homeopathische middelen worden zowel theoretisch als praktisch toegelicht door middel van realistische casuïstiek en praktijktrainingsdagen. Onderwerpen die o.a. aan de orde zullen komen zijn; behandeling van zwangerschapsmisselijkheid, moeheid, anemie, dreigende miskraam, bekkenklachten, problemen bij de bevalling zoals NVO, pijn, angst, naweeën, aandoeningen bij de baby, lactatieklachten enzovoorts. Aan het eind van de opleiding vindt er zowel een theoretische als praktische toets plaats, waarbij je casuïstiek uit je eigen praktijk presenteert.

De opleiding is modulair en thematisch van opzet en volgt chronologisch de perioden van zwangerschap tot en met de postpartum fase. Gedurende circa anderhalf jaar zijn er 2-wekelijks college-uren d.m.v. “Blended learning”, dat houdt in dat in afwisseling ieder circa 2 weken:

  • theorie trainingen online (halve dag): 1x per 4 weken (zaterdagochtend)
  • live theorie en praktijktraining (hele dag): 1x per 4 weken (vrijdag)

Vanaf de tweede module kun je starten met een stagetraject onder deskundige begeleiding in je eigen praktijk.

Erkenning

Na het behalen van het examen word je als homeopathisch-verloskundige toegelaten tot het kwaliteitsregister van de beroepsvereniging NVKH (Nederlandse vereniging voor klassieke homeopathie) waardoor o.a. vergoeding door zorgverzekeraars mogelijk is.

Toelatingseisen

Om de postHBO-hv te kunnen volgen heb je een diploma Verloskunde nodig.

Locatie

Zalencentrum Open Hof, Hesseplaats 441 3069EA Rotterdam (vlakbij IC station Rotterdam-Alexander en gratis parkeren), zaal Oase op de eerste verdieping van het gebouw.

Studiebelasting

Studiebelasting: 5-7u per week thuisstudie. De postHBO-hv kan goed worden gevolgd naast het werk in een verloskundige praktijk.

Kosten

Meer informatie over de kosten voor deze studierichting vind je hier »

Er is plaats voor maximaal 12 studenten per studietraject, dus meld je bijtijds aan!

Persoonlijk & eigen tempo

Je bepaalt je eigen tempo en specialisaties en kiest zelf naar wens de verdiepingsopdrachten. Daardoor is de opleiding helemaal toegespitst op jouw leerbehoefte.

Inspirerend & compleet

Het lesmateriaal wordt ondersteund met praktische casuïstiek, inspirerende video's, interessante opdrachten en praktische cases. Het aanvullende verdiepingsmateriaal maakt de opleiding verder compleet.

Altijd dichtbij & praktisch

E-learning betekent online leren, oftewel je hebt altijd je lesstof in de buurt. Je kunt op zowel je computer, tablet als mobiel aan de slag met je studie. Dat is makkelijk!

Webinars & contactdagen

De praktijk komt aan bod door middel van webinars en contactdagen waar dieper op bepaalde thema's, lesstof en vragen ingegaan kan worden.

Meer weten?

We vertellen je graag meer over de post-Hbo opleiding Homeopathie en Verloskunde. Bijvoorbeeld in een persoonlijk gesprek, of misschien ontvang je liever vrijblijvend aanvullende informatie. Laat het ons weten, zodat we jou van de juiste informatie kunnen voorzien.